Leadstrappan

De allra flesta av oss kämpar med att skaffa fler kunder, och vissa får ju kämpa hårdare än andra beroende på vart man befinner sig på leadstrappan.

1. Oriktade cold calls

Längst ned på leadstrappan har vi oriktade cold calls. Du ringer utan någon egentlig selektering på ren chansning och hoppas att kunden blir intresserad. Framgången avgörs i hur bra du är, din uthållighet och din erfarenhet. Utgå gärna ifrån ett manus och bli en mästare på att tackla invändningar. Fler tips:

A. Våga gå på avslut minst 3 gånger i samtalet

B. För statistik och håll en hög aktivitet

C. Le i telefonen och matcha kundens tempo

2. Riktade cold calls

Din ringlista är på något sätt selekterad och på så sätt lite varmare. Identifiera din optimala målgrupp och selektera på allt ifrån storlek, omsättning, geografiskt läge, bransch, ekonomisk utveckling, grafisk profil, beteenden, användargrupper etc. och tala gärna om för kunden varför just de är kvalificerade och potentiellt är en “perfect match” till er. Man kan också välja att skjuta prick på en eller flera av sina konkurrenter som man anser sig kunna överträffa, om man nu kan hitta ett kreativt sätt att få tag i kundunderlaget. Vanligt är också riktade kampanjerbjudanden, tex via adresserad direktreklam till en utvald målgrupp som sedan bearbetas. Fler tips:

A. Hitta ett sätt att kvalificera dina kunder, få de att känna sig utvalda och speciella

B. Framgången ligger i uppföljning/ återkomster

C. Var kreativ och hitta ett sätt att sticka ut

3. Referenser & rekommendationer

Personer med ett professionellt förtroende för dig som ger dig heta leads. Det bästa är om din ambassadör även kan förvarna kunden om att du ska höra av dig samt lägga in ett litet gott ord. Då blir det riktigt heta leads som är mycket enkla att bearbeta. Tips:

A. Motsvara/ överträffa förväntningarna i dina leveranser

B. Ge leads själv så får du snart tillbaka, utbilda ditt nätverk i vad du söker

C. Våga fråga! De flesta har jättenöjda kunder som gärna vill hjälpa

4. Inringade leads

Kunderna kontaktar dig via telefon eller kommer in i din butik. Himmelriket och alla säljares dröm! Den enda nackdelen är att du inte längre väljer dina kunder, men om du har gjort allt rätt så är det din tänkta målgrupp som hör av sig.

A. Bemästra storytelling, bra historier sprids som en löpeld

B. Hitta en tydlig edge att marknadsföra och inta en tydlig position på marknaden, vad får er att sticka ut?

C. Se till att kundservice på riktigt blir en del av företagets kultur & DNA.

Oavsett vart du befinner dig på stegen så kan du alltid innovera i ditt sätt att skaffa fler kunder. Utmaningen är ofta att man fastnar i gamla hjulspår och gör på samma sätt man alltid har gjort.

Veckans utmaning

Utmana dig själv denna vecka genom att tvinga dig själv att komma på en enda förbättring i ditt sätt att skaffa kunder. Om du skulle göra en pytteliten förbättring varje vecka så har du om 5 år gjort 260 justeringar i säljprocessen, och skulle förmodligen springa ifrån dina konkurrenter.

About Christian Hed

Är certifierad coach och driver säljföretag sen många år tillbaka. Det sägs att det krävs 10 000 timmar innan man behärskar något, och om så är fallet behärskas försäljning, ledarskap och personlig utveckling.

Speak Your Mind

*