Hjärta vs hjärna

Min gamla boxningstränare sa alltid “Eld i hjärtat och is i hjärnan!”. Han menade givetvis att man skulle kämpa som ett djur men ändå hålla huvudet kallt och tänka smart. Det där rotade sig hos mig och jag har även haft stor nytta av det i arbetslivet, inte minst som säljare i jakt på budgetar. Utmaningen är att inte fatta dumma beslut och bränna sina chanser samtidigt som man kämpar som ett djur för att fixa det.

Jag minns ett kundbesök för några år sen där jag lät elden stiga till huvudet. Ett stort företag som jag såg som en potentiell drömkund, men kunden såg uppenbarligen inte mig som en potentiell drömleverantör. Han hade till att börja med glömt bort att vi hade ett inbokat möte och lät mig tillslut sitta längst bort i hans korridorliknande rum, i en hopsjunken fåtölj med min företagspresentation i knät som han inte ens tittade på. Han var istället upptagen av ett exceldokument på sin dator och jag kände mig förödmjukad. Elden tog över och jag gjorde en usel presentation. Mirakulöst nog lyckades jag ändå boka in en ny tid och förberedde mig bättre. Precis som jag anade så var det samma melodi igen, han hade glömt bort mötet, suckade och pekade på en gamla fåtöljen. Den här gången stod jag kvar, berättade artigt hur mycket tid och energi jag lagt på kalkylen som skulle presenteras och bad om en kopp kaffe och ett konferensrum. Kunden tappade hakan, ursäktade sig och vi hade ett mycket givande möte, för båda parter.

Egentligen borde det kanske heta “Eld i hjärtat och kylarvätska i hjärnan” men det låter kanske inte lika bra? För ibland kan jag uppleva att hjärnan verkligen fryser till is och blir helt paralyserad. Exempelvis när det inväntas ett jättestort besked. Det är svårt att tänka på någonting annat och det blir inte så mycket gjort under tiden, har du varit med om det någon gång?

När jag tittar på våra stjärnsäljare så kan jag se att de blivit väldigt duktiga på att lägga känslorna åt sidan och kan därför hålla en konstant hög nivå oavsett dagsform. De får det gjort och lägger inte så mycket vikt vid att analysera hur det känns. Vi har t.o.m. hittat på ett eget uttryck för det, nämligen no-mind! vilket ser jag fram emot att skriva mer om i ett framtida salestalk.

Veckans utmaning

Vad behöver du mer av just nu för att lyckas med dina utmaningar? Mer eld i hjärtat eller mer is i hjärnan? Eller har du kanske hittat den perfekta balansen? Elden kommer ifrån dina “varför”, dina mål, din vision och framgångstro. Behöver du mer is kan du försöka lyfta blicken och se det stora perspektivet, i ett helikopterperspektiv svalnar känslorna. Du kan även jobba på tacksamhet som tar udden av bråttom-känslan.

About Christian Hed

Är certifierad coach och driver säljföretag sen många år tillbaka. Det sägs att det krävs 10 000 timmar innan man behärskar något, och om så är fallet behärskas försäljning, ledarskap och personlig utveckling.

Speak Your Mind

*