Gör dig av med smärtan

Ofta har vi valet att välja mellan två smärtor. Antingen smärtan av disciplin eller smärtan av ångest.

Väldigt mycket av det vi gör under en dag gör vi på ren rutin, omedvetna vanor/ ovanor. Försök att ta på dig byxorna med fel ben först, lägg armarna i kors med fel arm överst eller fläta ihop händerna med fel tumme överst, bara några exempel på hur vi vant oss att göra saker på ett visst sätt.

Samma sak gäller våra vanor att ge beröm, snacka skit, ta bilen till mataffären 400m bort, ta trapporna istället för hissen, dricka vatten istället för läsk till lunch osv. osv. Väldigt många beslut som vi inte tänker på att vi tar.

Vissa av dessa omedvetna vanor tjänar oss och vissa utav dessa omedvetna ovanor har motsatt effekt. Genom att vara detektiv och göra dessa medvetna har vi möjligheten att förändra, men så fort de blir medvetna så måste du vara beredd på smärta, antingen smärtan av disciplin eller smärtan av ångest.

Smärtan har givetvis en skala från 1-10, och ju mer man utsätter sig för smärtan ju mer vänjer man sig vid den. Känner man ingen smärta alls så har det förmodligen övergått till att bli omedvetet, frågan är bara om det är en omedveten vana eller en ovana, tjänar den dig eller inte?

Omedveten ovana – Saker du gör som inte är bra för dig utan att du tänker på det. Har motsatt effekt på din önskade riktning.

Medveten ovana – Saker du gör trots att du vet om att du inte borde eller kanske saker du inte gör trots att du borde. Här får du leva med smärtan av ångest. En del av dessa vanor kan övergå till omedvetna ovanor men givetvis inte alla.

Medveten vana – Det är saker du medvetet gör för att du vet att det är bra för dig. Du kämpar med smärtan av disciplin. En del av dessa kan övergå till omedvetna vanor men givetvis inte alla.

Omedveten vana – Det är saker du gör som är bra för dig utan att du tänker på det. Det kan handla om val av kost eller val av umgänge. Det kan också vara små rutiner som gör att du utvecklas eller är en bra chef/ kollega/ vän/ förälder, och det är alla dessa små vanor som formar dig på sikt och gör att du växer i önskvärd riktning. Här finns ingen smärta, det går per automatik.

Veckans utmaning

Finns det någon ångestsmärta du kan ersätta med en disciplinsmärta? Någon medveten ovana du kan ersätta med en ny bra vana? Smärtan finns ju där oavsett, och kanske har du allt som krävs just nu för att göra något åt det?

 

About Christian Hed

Är certifierad coach och driver säljföretag sen många år tillbaka. Det sägs att det krävs 10 000 timmar innan man behärskar något, och om så är fallet behärskas försäljning, ledarskap och personlig utveckling.

Comments

  1. Sandra says:

    Bra veckorbrev! Gav mig en tankeställare:)

Speak Your Mind

*