Balansera jobb och fritid

“When you work, work! When you play, play! Don´t mix those two!”. Några väl valda ord från Jim Rohn som träffade mig rakt i hjärtat får några år sen. Jag jobbade över mycket och hade givetvis dåligt samvete för att jag inte hann umgås med familj och vänner. När jag var ledig tänkte jag på jobb och vice versa, och jag var aldrig fullt närvarande.

Med åren har jag blivit bättre och för några år sen så började jag prioritera balansen på allvar och livskvaliteten ökade markant. För ett halvår sen föddes vår son och då bestämde jag mig för att sluta jobba över helt och hållet, och hör och häpna, det fungerar! Tidigare kunde jag tänka att vissa uppgifter fick vänta tills kvällspasset men idag när jag vet att jag “måste” gå hem kl. 17.00 så arbetar jag mer effektivt och hinner faktiskt med minst lika mycket. När jag promenerar hem känner jag mig stolt och längtar efter att få träffa familjen och kan släppa jobbet med gott samvete.

Tidigare så hade jag också en övertygelse om att man var tvungen att jobba jämt för att kunna bli framgångsrik. Den raserades ordentligt för två år sen då jag passade på att ta en novembersemester och fick beskedet om vårt nya försäljningsrekord via sms. Där och då försvann mina “solglasögon” kring att byta tid mot pengar. Jag kanske borde hålla mig borta oftare? 🙂

Varningssignaler på dålig balans

– Spända muskler

– Återkommande infektioner

– Sömnproblem

– Högt blodtryck

– Lättirriterad eller blir lätt stressad

– Koncentrationssvårigheter

– Rastlös

– Nedstämdhet eller ångest

– Svårt att prioritera

Tecken på god balans

– Njuter av livet

– Full av energi

– Sover bra och vaknar utvilad

– Trivs både hemma och på arbetet

– Lugn och avspänd

– Tror på framtiden

– Tänker sällan jobb på fritiden

Tips för att få balans

– Ta itu med konflikter direkt när de uppstår

– Prioritera och sätt gränser, både hemma och på jobbet

– Varva ner i god tid innan läggdags

– Älta inte problem när du ska sova, fokusera istället på allt bra du lyckats uträtta under dagen

– Sov ordentligt (minst 6-7 timmar för de flesta)

– Koncentrera dig på det som går att påverka

– Experimentera med egna verktyg och koncept

– Sätt upp rimliga mål både privat och på jobbet, framtidstro

– Analysera din livssituation och se om du måste börja eller sluta med något

Veckans utmaning

Om du inte har en bra balans, börja med något av ovanstående tips och jobba vidare därifrån. Om du har bra balans kanske du kan hjälpa någon god vän/ kollega genom att dela med dig av dina verktyg, och varför inte skicka vidare detta nyhetsbrev till att börja med?

About Christian Hed

Är certifierad coach och driver säljföretag sen många år tillbaka. Det sägs att det krävs 10 000 timmar innan man behärskar något, och om så är fallet behärskas försäljning, ledarskap och personlig utveckling.

Speak Your Mind

*