Är du vän med slumpen?

När tillräckligt många komplexa krafter samverkar blir det tillslut omöjligt för oss att kunna kontrollera och förutse alla dessa, och vi väljer att kalla det slumpen när det känns som att tillfälligheter sammanträffar. Ju fler utav dessa krafter vi kan påverka, förstå eller kontrollera, ju mindre slumpartat känns det. Även om vi strävar efter att kunna förstå och påverka så mycket som möjligt kan det vara nyttigt att ha ett bra förhållningssätt till resten också.

Är man vän med slumpen så ser man inte lika negativt på avvikelser.

Viagra var först tänkt som ett läkemedel mot kärlkramp men ett flertal män rapporterade långvariga erektioner som biverkning. Något som forskarna lätt kunnat se om en komisk avvikelse.

Är man vän med slumpen så har man ögonen öppna, ibland har man guld mitt framför näsan.

Aheda Zanetti såg sin brorsdotter idrotta i traditionella muslimska kläder och såg mycket besvärad ut. Hon bestämde sig för att starta en webb-butik med sport och badkläder för muslimer. Sidan och märket har blivit en världssuccé.

Är man vän med slumpen så förväntar man sig att det löser sig, man vrider på pusselbitarna tills de passar.

Wikipedia är det sjunde försöket i att få nätlexikon att fungera. Jimmy Wales som är grundare startade först Nupedia som inte gick vägen, men han tog med sig lärdomar och gjorde de anpassningar som behövdes och provade igen.

Är man vän med slumpen så är man flexibel, man vågar byta strategi när det krävs.

Youtube var från början en dålig datingsajt, men var flexibla och vågade byta strategi.

Är man vän med slumpen så kan man använda den som en statistik fördel.

Pixar har släppt 12 animerade filmer som alla blivit stora succéer. På frågan hur det kommer sig att alla filmer gått så bra så svarade deras VD. Vi har gjort många dåliga filmer också men vi har valt att inte släppa dem. Pixar har förstått att gör man tillräckligt många filmer så blir vissa riktigt bra.

Är man vän med slumpen så orkar man få många nej

Stephenie Meyer skrev sin första Twilight-roman och fick 14 nej från olika förlag. Det var först det 15:e förlaget som ville ge ut boken som blev en av världens bästa bestsellers. Den har översatts till över 50 språk och slagit Harry Potter genom att ligga 235 veckor på New York Times topplista.

Veckans utmaning

Våga testa nya banor, umgås med nya människor, utsätt dig för nya sammanhang. När vi gör det uppstår nya perspektiv, nya idéer och nya sammanträffanden.

Lycka till och trevlig midsommar!

/Christian Hed

About Christian Hed

Är certifierad coach och driver säljföretag sen många år tillbaka. Det sägs att det krävs 10 000 timmar innan man behärskar något, och om så är fallet behärskas försäljning, ledarskap och personlig utveckling.

Speak Your Mind

*