10 vanliga misstag hos säljchefer

Jag har haft turen att få arbeta tillsammans med duktiga säljchefer genom åren och det finns gott om dem, men vi kan alltid bli bättre och här kommer några exempel på vanliga misstag.

1. Att inte leva som man lär. Det är enkelt att prata sälj i teorin, men det är svårare att visa det i praktik. Gör man tvärtemot det man själv stod och förespråkade på en utbildning så sjunker förtroendet snabbt.

2. En säljare uppskattar inte att ens säljchef lovar saker till kund för att sen lika snabbt delegera uppgiften till säljaren.

3. Vissa säljchefer har en förmåga att låta uppläxande varje gång de ska ge råd eller feedback.

4. Som säljchef får man absolut inte prata skit om kollegorna, speciellt inte om säljare till andra säljare.

5. Inte helt ovanligt är att säljchefer försöker framstå eller ser sig själva som lite bättre än säljarna.

6. På sambesök är det vanligt att säljchefen tar över mötet, även om säljaren ofta kan sitt jobb.

7. Många säljchefer får kritik för att de inte är tillgängliga när de verkligen behövs.

8. Säljare upplever ofta att chefen lägger stor vikt på siffror och utfall bakåt i tiden och ganska lite vikt på det som faktiskt går att påverka framåt. Det räcker alltså inte med att påpeka en för låg aktivitetsnivå.

9. Respektera tider, och det gäller även internmöten som inte heller ska ombokas i sista stund.

10. Många säljchefer är duktiga på att sätta upp mål för sina medarbetare men är sämre på att hjälpa dem att uppnå dessa.

Veckans utmaning

Om du är säljchef och känner igen dig på vissa punkter så har du nu något att jobba på. Är du säljare och känner att din säljchef skulle ha nytta av detta, skicka det vidare.

Ha en fortsatt framgångsrik säljvecka!

/Christian Hed

About Christian Hed

Är certifierad coach och driver säljföretag sen många år tillbaka. Det sägs att det krävs 10 000 timmar innan man behärskar något, och om så är fallet behärskas försäljning, ledarskap och personlig utveckling.

Speak Your Mind

*